Şecere ne demek?
Soyağacı, bir kişinin veya bir ailenin köklerini temsil eden en uzak atalardan başlayarak babaları ve çocuklarını bir gövde ve dallar halinde gösteren ağaç biçimindeki şematik çizimdir. Ayrıca aile ağacı, soyağacı, ensâb ağacı, nesepnâme, silsilenâme kelimeleri de bu anlamda kullanılır.
Şecere Türkçe kökenli mi?
Şecere – Nişanyan Sözlüğü. şacara(t) شَجَرَة “1. ağaç, kelimeden alıntıdır 2. (mecazi) soy ağacı.
Şecer ne demek?
Arapça kökenli bir kelime olan soybilim kelimesi 12. yüzyılda literatüre girmiştir. Yaygın olarak “Şecer” olarak da kullanılan bu kelimenin sözlük anlamı ağaçtır. Kelimenin çoğul hali “eşcar” olarak yazılır. Şecer kelimesi 16. yüzyılın ilk yarısından itibaren aile ağacı anlamında kullanılmıştır.
Şecere hangi dilde?
“Şecere-yi Terâkime” Şecere-yi Terâkime, Ebû’l-Gâzî Bahadır Han tarafından 1659-1660 yıllarında yazılmış olup 17. yüzyılın en önemli tarih eserlerinden biridir. 17. yüzyıl Çağatay Türkçesi ile yazılan eser, “Klasik Sonrası Dönem (1600-1921)” metinleri arasında yer almaktadır.
Şecere nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin soyağacı biçiminde yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde görülen “secere, sejere” gibi yazımlar yanlıştır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “şecere”dir.
Şecerei Türk ne anlatır?
Secere-i Terakime, Türkmenlerin çok eski çağlardan bu yana tarihini, tüm Türkmenlerin kadim atalarının doğuşunu ve yaşamını, tüm Türk halklarının atası Oğuz Han’ın Avrasya’nın çeşitli ülke ve bölgelerini fethetmek için yaptığı seferleri ve Ortaçağ’da Oğuz Türkmen hanlarının hakimiyetini anlatıyor.
Şecere i terakki mi?
Şecere-i Terâkime; Ebülgazi Bahadır Han tarafından Çağatay Türkçesi ile 1660 yılında yazılmış olup Türklerin soyağacını anlatan bir eserdir. Bu eser diğer Oğuznâmelerin bir parçasıdır.
Soy ağacına şecere denir mi?
Aile ağacı veya soyağacı, bir kişinin soyundan gelenleri gösteren bir çizelgedir.
Osmanlıda şecere nedir?
Soybilim, Arapçada ağaç anlamına gelir. Modern tabirle, aile ağacı anlamına gelir. Kişinin soyunu ve kökenini bir ağaç biçiminde gösterir. Bu ismi, sonraki nesillerin önceki nesillerin dalları ve meyveleri olarak kabul edilmesinden almıştır.
Şecere ilmi nedir?
Soybilim, soybilim veya soybilim, ailelerin ve akrabalık ilişkilerinin kökenlerini inceleyen bilim dalıdır. Bir soybilimci, araştırdığı aile hakkında bilgi edinmek için sözlü gelenekleri, tarihi kayıtları, genetik analizi ve benzeri kayıtları kullanır.
Şecere-i melune ne demek?
Ayetullah Hamaney’in ofisinin internet sitesinde, Dini Lider’in Suudilere neden Secere-i Mel’une (lanetli soy) dediği sorusuna yer verildi.
Şecere-i şerif ne demek?
Hz. İbrahim (a.s.)’dan başlayarak Peygamberimiz (s.a.v.)’e kadar olan kişilerin isimlerinin yer aldığı soyağacı.
Şecere ne demek din?
Şecere, genel olarak “bir kişinin veya ailenin en uzak atadan başlayarak tüm dallarını gösteren bir çizelge, aile ağacı, soyağacı, hayat ağacı” veya “bir kişinin mensup olduğu aile veya bir hükümdarın ailesi, en uzak atadan başlayarak tüm dalları ve çocuklarını gösteren” şeklinde bir cetvel veya ağaç şeklinde,…
Şecere ne demek köpek?
Köpeklerde soyağacı, üç kuşaktan geriye doğru giden safkan köpeklerin üreme kaydıdır.
Şecere-i Türk hangi döneme ait?
ŞECERE-İ TÜRKÎ (AHMET VEFİK PAŞA), Ebülgazi Bahadır Han’ın yazdığı Şecere-i Türk adlı tarihi eserin 28 Eylül 1863 ile 23 Şubat 1864 tarihleri arasında Şecere-i Türkî adıyla Türkçeye çevrilmiş halidir.
Köpek seceresi nedir?
“Secere” veya soyağacı, bir köpeğin tamamen safkan olduğunu resmi olarak kanıtlayan ve soyağacındaki ataları ve bu soyağacındaki köpeklerin yarışmalardaki başarıları hakkında bilgi sağlayan belgedir. Bu belge Türkiye’de KIF (Köpek Irkları Derneği) tarafından verilir.
Köpek şecere nasıl alınır?
İlk defa köpeklerini tescil ettirmek isteyen köpek sahipleri, köpeklerini bulundukları il veya ilçedeki kayıt bürosuna veya yetkili ekspertize götürüp, muayene ettirip, tescil belgelerini düzenleyerek tescil ettirebilirler.
Secereli kedi ne demek?
Soy ağacı kedi, soyu bilinen ve atalarının bilgisi kimlik olarak adlandırabileceğimiz bir belgede kayıtlı olan kedidir. Bir kedinin soy ağacı olduğunda, cinsi ve ataları bilinir.
Şecere Kur’an’da geçiyor mu?
Kuran’da geçen “ağaç” kelimesinin Proto-Semitik karşılığı “shaşuc”tur ve meyve ağacı anlamına gelir. Diğer Semitik dillerde “soc veya sucwe” odun anlamına gelir. Kuran’da ise “shajar”dır.