Savcılık telefon incelemesinde neler çıkar?
Yapılan inceleme sonucunda cihaz içerisinde bulunan telefon kullanıcı bilgileri, Bluetooth/kızılötesi bağlantı kayıtları, internet geçmiş kayıtları, ses dosyaları, videolar, fotoğraflar, hatırlatma kayıtları, SMS/MMS kayıtları, takvim, telefon rehberi ve arama kayıtları gibi tüm verilere erişim sağlanacaktır.
Savcılığın telefon incelemesi ne kadar sürer?
Mobil cihazlardaki adli inceleme ve analizler normal şartlarda 2 ila 15 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak acil durumlarda savcılığın özel talebi ve beyanı üzerine bu süre kısaltılabilmektedir.
Savcılık tarafından el konulan telefon ne zaman geri verilir?
El konulan eşyanın iadesi Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 131. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, soruşturma veya kovuşturma için ihtiyaç kalmaması veya eşyadan delil elde edilmesinin imkânsız olması veya gerekli delilin elde edilmesi hâlinde, el konulan eşya sahiplerine iade edilir.
Telefon inceleme kararını kim verir?
(4) Şüpheli veya sanığın yakalanması amacıyla, (…) cep telefonunun yeri, hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısı tarafından tespit edilebilir. Bu konuda verilen kararda (…) cep telefonu numarası ve tespit işleminin süresi belirtilir.
İncelemeye giden telefon nasıl geri alınır?
Telefonun iadesini almak için Cumhuriyet Savcılığına yazılı bir talepte bulunulması gerekir. Talepte, telefonun Cumhuriyet Savcılığına teslim edildiği tarih ve referans numarası belirtilmelidir. Cumhuriyet Savcılığı talebi inceledikten sonra, telefonun alınabileceği yer ve saati size bildirecektir.
El konulan telefonda nelere bakılır?
Ele geçirilen cihazda kişiye ait özel fotoğraflar, mesajlar, geçmiş metinleri, sosyal ağ şifreleri ve bankacılık kayıtları bulunabiliyor.
İncelemeye alınan telefon ne zaman teslim edilir?
Cep telefonu adli incelemesi ne kadar sürer? Bu zaman dilimi işin türüne, talep edilen verilere ve incelenen cihazlara bağlı olarak değişebilir. Genellikle inceleme 2-15 gün içinde tamamlanır ve yürütülür.
Savcı incelemesi kaç gün sürer?
Mahkemelerde ceza dairesinin bir davayı inceleme süresi 352 gündür. Yargıtay Başsavcılığı’nda bu süre ortalama 473 gün olarak hesaplanmıştır.
El konulan telefon nasıl geri alınır?
İlgili kararı verme yetkisine sahip mahkeme ilk derece mahkemesidir. Aşağıdaki dilekçe mahkemeden bir karar talep etmektedir. Bu karar verildikten sonra karar verilecek ve Adli Güvenlik Bürosu’na sunulacak ve el konulan mallar iade edilecektir. Müvekkil veya temsilcisi el konulan malları geri alabilir.
Tutuklanan kişinin telefonu ne olur?
Bir cep telefonunu hapishaneye getirmenin bir cezası vardır. Arkadaşlarınız veya akrabalarınız sizi hapishanede ziyaret etmek için bir cep telefonu getirirse, bu da cezalandırılacaktır. Polis, ülkenizin elçiliği veya konsolosluğuyla iletişime geçme hakkınız konusunda sizi bilgilendirecektir.
Telefon imajında neler çıkar?
Görüntü yakalama/veri çıkarma işleminden sonra alınacak veriler şunlardır: İşletim sistemi, cihaz kurulumu, SMS-MMS mesajları hakkında teknik bilgiler. Takvim verileri. Daha fazla makale…
Telefona el koyma ne kadar sürer?
Mahkeme kararı olmaksızın yapılan haciz, 24 saat içinde yetkili hakimin onayına sunulacaktır. Hakim, hacizden itibaren 48 saat içinde kararını açıklayacaktır. Aksi takdirde haciz otomatik olarak kaldırılacaktır.
Savcılık telefon incelemesinde neye bakar?
Telefon soruşturması sırasında nelere dikkat edilmelidir? Talep üzerine talep edilen bilgiler görüntülenecektir. Öncelikle silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konu ile ilgili diğer bilgiler dikkatlice incelenecek ve kurtarılacaktır.
Telefon görüşmesi kanıt sayılır mı?
Henüz hakkında karar verilmemiş kişilerin telefonlarının dinlenmesi veya konuşmalarının kayda alınması, bu kişiler açısından ‘hukuka aykırı delil toplama’ teşkil eder. Anayasa’nın 38(6) maddesi ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 217(2) maddesi uyarınca hukuka aykırı olarak elde edilen deliller, bir hükme esas teşkil edemez.
Telefon incelemesi CMK ne kadar sürer?
İlgili kararda cep telefonu numarası ve tespit sürecinin süresi belirtilecektir. Tespit süreci en fazla iki ay süreyle gerçekleştirilebilir; bu süre bir ay daha uzatılabilir.
Telefon imajında neler çıkar?
Görüntü yakalama/veri çıkarma işleminden sonra alınacak veriler şunlardır: İşletim sistemi, cihaz kurulumu, SMS-MMS mesajları hakkında teknik bilgiler. Takvim verileri. Daha fazla makale…
Polis telefon incelemesinde neye bakılır?
Kolluk kuvvetleri, suçta kullanıldığı gerekçesiyle veya suç delili elde etmek amacıyla telefonunuza el koyabilir, yanlışlıkla telefonu eline alabilir ve bu durumda WhatsApp’a erişebiliyorsa mesajlarınızı, rehberinizi ve fotoğraflarınızı inceleyebilir.
Savcılık hangi durumlarda telefona el koyar?
Madde 127 – (1) Kolluk görevlileri, hâkim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısının da bulunmadığı hâllerde ise kolluğun yazılı emriyle el koyabilirler. (2) El koyma tutanağına kolluk görevlisinin açık kimliği yazılır.
Telefon incelemesi delil olur mu?
Telefon kayıtları bu davada delil olarak kullanılabilir ve bu delilin hukuka uygun olarak elde edilmesi gerekir. Örneğin, ‘yasal duyulma hakkı’ için ön şartın, taraflara dayandıkları olguları ve koşulları kanıtlama fırsatı verilmesi olduğu vurgulanmıştır; buna ‘adil yargılanma hakkı’ da dahildir8.