Adetli iken tefsir okunur mu?
Kadınlar adet dönemlerinde veya doğum yaptıktan sonra dua edebilirler; zikir ve dua anlamına gelen ayetleri okuyabilirler. Ayrıca kelime-i şehadet, kelime-i tevhid, kelime-i istiğfar ve salat duasını okuyabilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz.
Adetliyken tefsire dokunulur mu?
Hz. Peygamber (s.a.s.), Amr b. Hazm’a yazdığı mektupta: “Kur’an’a temiz olandan başkası dokunamaz.” (Muvatta’, Kur’an, 1) ve “Cinsel olmayan kimse ve hayızlı kadın Mushaf’tan hiçbir şeye dokunmasın.” (Serahsî, el-Mebsût, 3/152) Hadisler delil olarak kullanılmıştır (Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-’inâye, 1/143-144; Mâverdî, el-Hâvî…
Kadınlar adet döneminde Kuran okuyabilir mi?
Sonuç olarak, Kur’an’a dokunma ve okuma konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Bir grup âlim, “Hayızlı bir kadının Kur’an’a dokunması haramdır”1 derken, bir diğer grup, “Cezalıdır” dedi. Öte yandan, “Dokunmak haramdır, ancak ona dokunmaksızın bakılabilir ve okunabilir”2 gibi fetvalar verildi.
Maliki mezhebine göre adetliyken Kuran okunur mu?
Bu konuda Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: Cünüp ve hayızlı kadın Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz. (Tirmizî, Tahâret 98, no.: 131) Maliki mezhebine göre, hayızlı kadın cünüp gibi değildir.
Regl iken tefsirli meal okunur mu?
Hanefi, Şafii ve Hanbelilere göre, adetli veya lohusa kadınlar, cünüp kadınlar gibi Kur’an okuyamazlar. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizi, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) demiştir.
Abdestsiz tefsir okunur mu?
İTTİHADÜL ULEMA Fetva Kurulu’nun yayınladığı fetvada; tefsir, tercüme ve diğer yerlerde, “Kur’an-ı Kerim’in ayetlerinin yazılı olduğu yere” abdestsiz dokunmanın caiz olmadığı ifade edilmektedir.
Adetliyken risale nur okunur mu?
Cünüp, hayızlı veya lohusa olan bir kadına Kur’an’dan herhangi bir ayet okutulması caiz değildir; bu konuda Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Cünüp ve hayızlı kadın Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (İbni Mâce, Tahâret, 105.)10 Şubat 2023
Kuran meali okumak için abdest gerekir mi?
Din İşleri Yüksek Kurulu Bu nedenle, Kur’an yüklü bu tür cihazlara abdest almadan dokunulabilir ve bu şekilde Kur’an-ı Kerim okunabilir. Ancak, Kur’an’ı abdestli okumak daha faziletli olduğundan, elektronik cihazlarda Kur’an okunurken abdest alınması tavsiye edilmiştir.
Adetliyken ihlas okunur mu?
Bu sebeple gusülden sonra okunması gerekir. Kadınlar adet döneminde sureleri okumamalıdır. Çünkü bu durum haramdır.
Âdet 10 günden fazla sürerse Kuran okunur mu?
Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğundan, kadın bu günlerde namazlarını kılar ve oruçlarını tutar. Kılınmayan namazlar ve oruçlar ise altı gün, yani normal adet günleri sonrasında kaza edilir.
Adetliyken cüz takip edilir mi?
“Hayızlı kadın veya cünüp olan bir kimse Kur’an’dan okuyamaz.” Bu bir emirdir. Ancak, adetli iken Kur’an’ı dinleyebilir.
Adetliyken vücut temizliği yapılır mı?
Bu sebeple adetli, doğum yapmış veya cünüp olanların, banyodan önce saç ve tırnaklarını kesmeleri, koltuk altı ve kasık bölgesini temizlemeleri sakıncalı değildir.
Regl iken Ayetel Kürsi okunur mu?
Adet döneminde Ayetel Kürsi okunabilir mi? Adet döneminde hem ezberden hem de Kur’an’dan ayet okumak caiz değildir. Bu ayet ancak adet bittikten sonra gusül yapıldıktan sonra okunabilir. Adet döneminde gusül gerektiren Kur’an’a dokunmak veya yüzden okumak haramdır.
Adetliyken ne yapılmaz?
Adet döneminde bu yiyecekleri yemeyin! Tuzlu yiyecekler ödem yapar. Op. … Rafine şekerden uzak durun. … Kızarmış yiyecekler kramplara neden olur. … Kafeinli içecekler uykuyu bozar.
Özürlü kadın Kuran okuyabilir mi?
6- Engelli kadınların (adet ve doğum halinde) namaz ve oruç tutmaları gerekmediğinden, bu özel durumlarda ibadet niyetiyle Kur’an okumamaları uygun olur. Ancak Kur’an öğretmekle meşgul olan kadınlar, öğretimin kesintiye uğramaması için Kur’an öğretmeye devam edebilirler.
Adetliyken hangi dua okunmaz?
Muhammed şöyle dedi: “Hayızlı kadın ve cünüp kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Taheret, 98; İbn Mace, Taheret, 105) dedi. Burada varılan sonuca göre, adetli iken Kur’an’dan hiçbir ayet yüzden veya ezberden okunamaz.
Regl iken hocaya gidilir mi?
İslam dünyasında bu konuda çeşitli görüş ayrılıkları olmasına rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konudaki görüşü temel ilkelere dayanmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ayrıca adet ve lohusalık dönemlerinin dinimizce necis sayıldığı ve ibadete engel olduğu görüşünü savunmaktadır.
Adetliyken mevlit okunur mu?
Zira Hz. Peygamber: “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Taharet, 98; İbn Mace, Taharet, 105) buyurmuştur.
Regl iken Ayetel Kürsi okunur mu?
Adet döneminde Ayetel Kürsi okunabilir mi? Adet döneminde hem ezberden hem de Kur’an’dan ayet okumak caiz değildir. Bu ayet ancak adet bittikten sonra gusül yapıldıktan sonra okunabilir. Adet döneminde gusül gerektiren Kur’an’a dokunmak veya yüzden okumak haramdır.